Блог

Есенциалните масла в градината 28.06.2023 18:35:34

Есенциалните масла в градината

Темата за биологично чистото земеделие, за баланса в природата, за опазване на почвата и живите организми в нея е дълга, но важна. За да можем да съхраним крехкото равновесие и да имаме добра продукция се налага да използваме щадящи за околната среда средства в борба с неприятелите. Етеричните масла имат своето място в този процес. Те са част от естествената защитна система на растенията от които са извлечени. Можем да се възползваме от ароматните растения, билки и цветя като ги засаждаме в близост до лехите или като използваме техните есенциални масла. Етеричните масла са много силни и концентрирани. Те трябва да се прилагат с внимание още повече в работата си в градината трябва да имаме предвид, че дори и ние да не усещаме аромата, то насекомите и други животинки долавят сигналите и се ориентират спрямо заложената природа в тях. Можем да използваме няколко метода, за да оставим ароматна следа, но е важно да знаем, че етеричните масла могат да изгорят листата на растенията и да внимаваме да не попадат капчици директно върху тях. Да прилагаме етеричните масла бихме могли в две направления, за да прогоним неприятелите и също да подпомогнем развитието на насажденията си. Техниките са едни и същи и в двата случая. Винаги можем да си насадим билка или цвете в лехата, но понякога местата в градината не стигат, насажденията се местят от година на година и е по-лесно да направите спрей подходящ за случая. Етеричните масла са с дълъг срок на годност, разходната норма е минимална и винаги са ви подръка.

Как да си направим спрей? В 100 мл вода добавете 3 капки етерично масло или микс от етерични масла. Разклатете добре и го оставете за 24 часа. Целта е маслото да остави следа във водата. То няма как да се смеси, или разтвори в нея и за да отделим етеричните капки преди употребата му, прецеждаме водата през филтърна хартия. Можете да ползвате филтри за машина за кафе или няколко пласта кухненска хартия. Тя ще улови етеричните капки, а водата ще премине свободно. Получената ароматна вода можете да ползвате като добавяте 15 мл. (една супена лъжица) на 1 литър вода и да пръскате растенията. Хартията също можете да употребите, като я сложите около растенията.

Вода за поливане. В 1.2литра сложете 8 капки масло. Нека водата да заври. Преди да я прецедите през хартия, я оставете да изстине. Разреждаме както и при метода за спрей 15 мл в литър вода. С тази вода можем да поливаме растенията.

Лентички с есенциални масла. Можете да си направите лентичка от памучен, или друг абсорбиращ материал и да я завържете на дърво или в близост до културните насаждения. Капнете 1 капка от необходимото масло. Подменяйте, или капете при необходимост. Ако имате нужда да покриете по-голяма област, можете да ползвате памучен гирлянд, или серия от лентички, които да окачите на дърво.

Памучни топки. Този метод може да е подходящ, когато имаме нужда да заровим в гнездата или в земята даден аромат. Капнете 3 капки етерично масло и заровете.

Купа с масла. Този метод е полезен в борбата с охлюви, голи охлюви, котки, кучета, мишки или по друг начин казано животинки, които се придвижват по земната повърхност. В кофичка от кисело мляко, или друга пластмасова опаковка сложете малко вода и капнете 2 капки етерично масло. Вместо вода можете да ползвате малко олио, което ще улови етеричното масло и ще го задържи за по по-дълго освобождаване на аромата му. Поставете съда, така че ръба да му е на нивото на земята. Доливайте при нужда. Този метод може да ви предпази и от улични котки, които ползват вашата градина за тоалет.

Ако искаме да се възползваме от качествата на някоя билка или цвете, то можем да направим настройка или чай от тях. Събираме и ползваме млади и силни листа и цветове. Заливаме 1 част към 2 растителна масла с гореща вода.  Изчакваме 4 часа, прецеждаме и можем да съхраним в хладилник. Разреждаме 15мл с 2 литра вода и можем да пръскаме с нея.

Ето някои масла, които са подходящи при мана, сиво гниене и други гъбични заболявания.

Пачули (Pogostemon cablin), Листа от канела (Cinnamomum zeylanicum), Чаено дърво (Melaleuca alternifolia), Карамфил (Suzygium aromaticum), Риган (Origanum vulgare), Гераниум (Pelargonium graveolenus), Манука (Leptospermum scoparioum).

Разтворете 500мг аспирин (водоразтворим) или супена лъжица сода за хляб в литър вода. Добавете капка етерично масло от списъка по-горе. Ако искате можете да накисвате кора от върба или клонки от върба за няколко седмици така ще имате настройка, готова за употреба вместо аспирин.

Кои масла да използваме срещу вредители?

Вредител:

Растение, което може да прогони вредителя:

Етерични масла, които можем да ползваме:

Мравки

Джоджен, мента, Див джоджен, розмарин, мащерка

Портокал, розмарин, сладка мента (spearmint), лютива мента (peppermint), канела, карамфил, мащерка, нийм, чесън, уинтергрийн

 

Листни въшки

Розмарин, невен, джоджен, коприва, чесън, картофи, магданоз, босилек, хрян

Розмарин, турта (tagetes), анасон, сладка мента, лютива мента, кедрово дърво, кориандър, нийм, уйнтергрийн

Въшки по грах и бобови

Чубрица, розмарин

Дафинов лист, нийм, кориандър, розмарин

Бръмбари по бобови

Картофи, мащерка, розмарин

Мащерка, чесън, розмарин, лютива мента, нийм

Черни мушички

Коприва, босилек, лавандула

Лавандула, турта,  лютива мента, карамфил, розмарин, нийм

Зелева коренна муха (Delia radicum)

Мащерка, Градински чай (salvia officinalis), розмарин

Мащерка, салвия (Sage/salvia officinalis), розмарин, лютива мента, нийм

Зелева бяла муха (Alyrodes proletella)

Градински чай, розмарин, мащерка, лютива мента, целина

Лютива мента, Салвия (Sage/salvia officinalis), розмарин, мащерка, нийм

Морковена муха

Розмарин, градински чай, мащерка, лук, праз

Розмарин, риган, турта, мащерка

Гъсеници

Целина, селари, домати

Сладка мента, Салвия (Sage/salvia officinalis), розмарин, гераниум, лютива мента, мащерка, нийм, уйнтъргрийн.

Нощенки-(cutwarms)

Дъбови листа и кора

Мащерка, Салвия (Sage/Salvia officinalis), розмарин. карамфил, лютива мента, нийм, уйнтергрийн

Нематоди, кръгли червеи

Невен

Турта, карамфил, розмарин, нийм

Земни бълхи

Лавандула, лютива мента

Лимонена трева, лавандула, лютива мента, мащерка, розмарин, уйнтергрийн, нийм

Черни твърдокрили бълхи, кръстоцветна зелева бълха

Лютива мента и бобови

Лимонена трева, лавандула, розмарин, карамфил, мащерка, лютива мента, нийм

Мухи

Лютива мента, седефче (ruta graveolens), домати

Карамфил, лимонена трева, лавандула, лютива мента, розмаин, босилек, сладка мента, риган, нийм, ветивер, лимонен евкалипт, гераниум, пачули

Гъбни комари сциариди

Див джоджен

Сладка мента, канела, лимонена трева, гераниум, пачули, нийм

Зелени мухички

Чесън. Те се привличат от грейпфрут и босилек.

Лавандула, манука, чаено дърво, риган, мащерка, розмарин, лютива  мента, нийм

Акари

Мента, Храстовиден пелин (Artemisia abrotanium)

Евкалипт, лимонена трева, бергамот, лютива мента, нийм

Комари

Див джоджен, храстовиден пелин, розмарин, градински чай, сантолина лавандула, мента, босилек

Босилек, розмарин, лимонен евкалипт, лавандула, риган, мащерка, гераниум, карамфил, пачули, ветивер, лимонена трева, нийм

Молци

Розмарин, храстовиден пелин, градински чай (Салвия), сантолина, лавандула, лютива мента, вратига

Кедър, бор, сладка мента, лавандула, див джоджен, лютива мента, ветивер, лимонена трева, нийм

Голи охлюви

Чесън, див лук (chives), натрошени черупки от яйца с капки розмарин отгоре

Кедрово дърво, бор,

Лютива мента, карамфил, розмарин

Охлюви

Чесън, мента, джоджен, Охлювите не обичат много от етеричните масла

Лимонена трева, карамфил, сладка мента, канела, кедър, лютива мента, бор, чесън, пачули

Кърлежи

Градински чай (салвия), див джоджен, мента, седефче

Лимонена трева, мащерка, Салвия (Salvia officinalis), розмарин, карамфил, лютива мента, седефче, нийм

Бръмбар хоботник

Чесън

Кедър, сандалово дърво, пачули, седефче, нийм

Белокрилки

Невен, домати, турта

Турта, лавандула, градински чай, нийм, розмарин, лютива мента, уйнтъргрийн

Памуковидна въшка

 

Нийм, бор

 

Маслата се изпаряват бързо. Добавете капка кастилски сапун към водата, за да задържите аромата по-дълго. Друг метод е добавянето на чаена лъжичка бяла или зелена глина на литър вода. Така помагаме за по-добрата адхезия и лечение на растението и аромата се задържа по-дълго.

Примерна рецепта:

Канела                      1 капка

Розмарин                 4 капки

Карамфил                2 капки

Мащерка                  1 капка

Лимонена трева   3 капки

Смесете предварително рецептата като умножите броя капки в зависимост от желаното количество. За работа в градината ще ви трябват малки количества етерични масла. Започнете с малка доза.

Информацията е представена от книгата на Валиери Анн Уоруоод „The Complete book of Essential oils and aromatherapy” . Тя представя концепцията за биодинамично земеделие и насоките са деликатни и ефективни.

Няколко са маслата, които са ефективни в повечето случаи. За радост те не са скъпи и винаги могат да са ни подръка. Ментата, розмарина, лавандула, мащерка, лимонена трева, карамфил са сред най-ефикасните масла. С тях можете да предпазите градината от листни въшки, мухи, мравки, бръмбари, акари, комари и да защитите дома си от неприятните насекоми.

Етеричните масла могат да бъдат използвани не само като репиленти против нашественици, но и да благоприятстват растежа и развитието на нашите култури. Можете да пръскате два пъти седмично, като почивате една седмица след такава серия.

Партниращи си растения и етерични масла.

Растение

Билка

Др. Компаньони

Етерични масла

Аспарагус

Магданоз, копър, босилек, черен оман

Домати, моркови

Босилек, копър, магданоз

Цвекло

Майорама, градински чай (salvia officinalis)

Лук, зеле, праз, сладка царевица

Майорана, салвия (Sage/Salvia Officinalis)

Броколи

Копър, розмарин, градински чай (салвия), мащерка, мента (peppermint), лайка

Зеле, грах, домати, целина, краставица, лук, марули, картофи

Босилек, мащерка, розмарин, лютива мента, салвия (sage/Salvia officinalis)

Зеле

Мента, копър, градински чай (салвия), розмарин, мащерка, лайка

Краставици, цвекло, целина, лук, маруля

Лютива мента, салвия (Sage/Salvia officinalis), мащерка, салвия (Clary sage/ Salvia sclarea), лайка, розмарин

Моркови

Розмарин, градински чай (салвия), ким

Грах, бобови, праз, марули, лук

Салвия ( Sage/salvia officinalis), розмарин

Карфиол

Мащерка, градински чай (салвия), розмарин, ким

Целина, краставица, марули, зелета, цвекло, целина, моркови

Мащерка, Салвия ( salvia officinais), лютива мента, розмарин, лайка

Целина

Бял равнец

Зеле, праз, домати, карфиол

Гераниум и бял равнец

Краставица

Ким

Грах, зеле и зелеви, сладка царевица, моркови, спанак

Салвия ( sage/ salvia officinalis), бял равнец

Патладжан

Мащерка, копър, тарагон

Грах, спанак, репички, боб

Коча трева, мащерка

Праз лук

Валериан

Целина, морков

Целина и хизоп

Марули

Босилек

Моркови, репички, боб, краставица, цвекло

Семена от морков, тагети, босилек

Лук

Лайка, чубрица

Цвекло, домати, зеле, моркови, марули

Лайка, чубрица

Грах

Ким

Зелеви, сладка царевица, целина, марули, моркови, броколи, ряпа, краставици

Гераниум, семена на морков, кориандър, чубрица

Чушки

Босилек, майорама

Бобови, домати

Босилек, майорама

Картофи

Пореч и хрян

Бобови, сладка царевица, грах, зеле

Босилек, Салвия( Sage/ salvia officinalis)

Тикви

Пореч, риган

Сладка царевица, бобови, репички, краставици, лук

Риган

Ряпа

Магданоз, кервиз (Anthrisum cerefolium)

Моиркови, грах, марули

Семена на магданоз, чубрица

Спанак

Пореч, див лук (chives)

Моркови, лук, марули, карфиол

Мащерка, лавандула

Сладка царевица

Пореч, градински чай (салвия), копър, лайка

Краставици, грах, картофи, патладжан, тиква

чубрица, турта

Сладка царевица

Пореч, чубрица, копър, лайка

Краставици, грах, картофи, патладжан, тикви

Чубрица, турта (tagetes)

Домати

Босилек, див лук, магданоз, мента

Аспержи, целина, моркови, лук, патладжан

Босилек, турта

Тиквички – Zucchini

Пореч

Репи, краставици, сладка царевица, бобови

Риган

Ягоди

Пореч, коприва, градински чай ( салвия), розмарин, мента, мащерка

Праз, лук, грах, бобови, спанак, марули

Салвия (Sage/Salvia officinalis), розмарин, мащерка

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Блог

Блог

Есенциалните масла в градината

Есенциалните масла в градината

Темата за биологично чистото земеделие, за баланса в природата, за опазване на почвата и живите организми в нея е дълга, но важна. За да можем да съхраним Темата за биологично чистото земеделие, за баланса в природата, за опазване на почвата и живите организми в нея е дълга, но важна. За да можем да съхраним 2023-06-28T18:39:24+03:00 Есенциалните масла в градината

<p>Темата за биологично чистото земеделие, за баланса в природата, за опазване на почвата и живите организми в нея е дълга, но важна. За да можем да съхраним крехкото равновесие и да имаме добра продукция се налага да използваме щадящи за околната среда средства в борба с неприятелите. Етеричните масла имат своето място в този процес. Те са част от естествената защитна система на растенията от които са извлечени. Можем да се възползваме от ароматните растения, билки и цветя като ги засаждаме в близост до лехите или като използваме техните есенциални масла. Етеричните масла са много силни и концентрирани. Те трябва да се прилагат с внимание още повече в работата си в градината трябва да имаме предвид, че дори и ние да не усещаме аромата, то насекомите и други животинки долавят сигналите и се ориентират спрямо заложената природа в тях. Можем да използваме няколко метода, за да оставим ароматна следа, но е важно да знаем, че етеричните масла могат да изгорят листата на растенията и да внимаваме да не попадат капчици директно върху тях. Да прилагаме етеричните масла бихме могли в две направления, за да прогоним неприятелите и също да подпомогнем развитието на насажденията си. Техниките са едни и същи и в двата случая. Винаги можем да си насадим билка или цвете в лехата, но понякога местата в градината не стигат, насажденията се местят от година на година и е по-лесно да направите спрей подходящ за случая. Етеричните масла са с дълъг срок на годност, разходната норма е минимална и винаги са ви подръка.</p> <p><em>Как да си направим спрей</em>? В 100 мл вода добавете 3 капки етерично масло или микс от етерични масла. Разклатете добре и го оставете за 24 часа. Целта е маслото да остави следа във водата. То няма как да се смеси, или разтвори в нея и за да отделим етеричните капки преди употребата му, прецеждаме водата през филтърна хартия. Можете да ползвате филтри за машина за кафе или няколко пласта кухненска хартия. Тя ще улови етеричните капки, а водата ще премине свободно. Получената ароматна вода можете да ползвате като добавяте 15 мл. (една супена лъжица) на 1 литър вода и да пръскате растенията. Хартията също можете да употребите, като я сложите около растенията.</p> <p><em>Вода за поливане</em>. В 1.2литра сложете 8 капки масло. Нека водата да заври. Преди да я прецедите през хартия, я оставете да изстине. Разреждаме както и при метода за спрей 15 мл в литър вода. С тази вода можем да поливаме растенията.</p> <p><em>Лентички с есенциални масла</em>. Можете да си направите лентичка от памучен, или друг абсорбиращ материал и да я завържете на дърво или в близост до културните насаждения. Капнете 1 капка от необходимото масло. Подменяйте, или капете при необходимост. Ако имате нужда да покриете по-голяма област, можете да ползвате памучен гирлянд, или серия от лентички, които да окачите на дърво.</p> <p><em>Памучни топки</em>. Този метод може да е подходящ, когато имаме нужда да заровим в гнездата или в земята даден аромат. Капнете 3 капки етерично масло и заровете.</p> <p><em>Купа с масла</em>. Този метод е полезен в борбата с охлюви, голи охлюви, котки, кучета, мишки или по друг начин казано животинки, които се придвижват по земната повърхност. В кофичка от кисело мляко, или друга пластмасова опаковка сложете малко вода и капнете 2 капки етерично масло. Вместо вода можете да ползвате малко олио, което ще улови етеричното масло и ще го задържи за по по-дълго освобождаване на аромата му. Поставете съда, така че ръба да му е на нивото на земята. Доливайте при нужда. Този метод може да ви предпази и от улични котки, които ползват вашата градина за тоалет.</p> <p>Ако искаме да се възползваме от качествата на някоя билка или цвете, то можем да направим настройка или чай от тях. Събираме и ползваме млади и силни листа и цветове. Заливаме 1 част към 2 растителна масла с гореща вода.&nbsp; Изчакваме 4 часа, прецеждаме и можем да съхраним в хладилник. Разреждаме 15мл с 2 литра вода и можем да пръскаме с нея.</p> <p>Ето някои масла, които са подходящи при мана, сиво гниене и други гъбични заболявания.</p> <p>Пачули (Pogostemon cablin), Листа от канела (Cinnamomum zeylanicum), Чаено дърво (Melaleuca alternifolia), Карамфил (Suzygium aromaticum), Риган (Origanum vulgare), Гераниум (Pelargonium graveolenus), Манука (Leptospermum scoparioum).</p> <p>Разтворете 500мг аспирин (водоразтворим) или супена лъжица сода за хляб в литър вода. Добавете капка етерично масло от списъка по-горе. Ако искате можете да накисвате кора от върба или клонки от върба за няколко седмици така ще имате настройка, готова за употреба вместо аспирин.</p> <p>Кои масла да използваме срещу вредители?</p> <table> <tbody> <tr> <td width="209"> <p><strong>Вредител:</strong></p> </td> <td width="209"> <p><strong>Растение, което може да прогони вредителя:</strong></p> </td> <td width="209"> <p><strong>Етерични масла, които можем да ползваме:</strong></p> </td> </tr> <tr> <td width="209"> <p>Мравки</p> </td> <td width="209"> <p>Джоджен, мента, Див джоджен, розмарин, мащерка</p> </td> <td width="209"> <p>Портокал, розмарин, сладка мента (spearmint), лютива мента (peppermint), канела, карамфил, мащерка, нийм, чесън, уинтергрийн</p> </td> </tr> <tr> <td width="209"> <p>&nbsp;</p> <p>Листни въшки</p> </td> <td width="209"> <p>Розмарин, невен, джоджен, коприва, чесън, картофи, магданоз, босилек, хрян</p> </td> <td width="209"> <p>Розмарин, турта (tagetes), анасон, сладка мента, лютива мента, кедрово дърво, кориандър, нийм, уйнтергрийн</p> </td> </tr> <tr> <td width="209"> <p>Въшки по грах и бобови</p> </td> <td width="209"> <p>Чубрица, розмарин</p> </td> <td width="209"> <p>Дафинов лист, нийм, кориандър, розмарин</p> </td> </tr> <tr> <td width="209"> <p>Бръмбари по бобови</p> </td> <td width="209"> <p>Картофи, мащерка, розмарин</p> </td> <td width="209"> <p>Мащерка, чесън, розмарин, лютива мента, нийм</p> </td> </tr> <tr> <td width="209"> <p>Черни мушички</p> </td> <td width="209"> <p>Коприва, босилек, лавандула</p> </td> <td width="209"> <p>Лавандула, турта, &nbsp;лютива мента, карамфил, розмарин, нийм</p> </td> </tr> <tr> <td width="209"> <p>Зелева коренна муха (Delia radicum)</p> </td> <td width="209"> <p>Мащерка, Градински чай (salvia officinalis), розмарин</p> </td> <td width="209"> <p>Мащерка, салвия (Sage/salvia officinalis), розмарин, лютива мента, нийм</p> </td> </tr> <tr> <td width="209"> <p>Зелева бяла муха (Alyrodes proletella)</p> </td> <td width="209"> <p>Градински чай, розмарин, мащерка, лютива мента, целина</p> </td> <td width="209"> <p>Лютива мента, Салвия (Sage/salvia officinalis), розмарин, мащерка, нийм</p> </td> </tr> <tr> <td width="209"> <p>Морковена муха</p> </td> <td width="209"> <p>Розмарин, градински чай, мащерка, лук, праз</p> </td> <td width="209"> <p>Розмарин, риган, турта, мащерка</p> </td> </tr> <tr> <td width="209"> <p>Гъсеници</p> </td> <td width="209"> <p>Целина, селари, домати</p> </td> <td width="209"> <p>Сладка мента, Салвия (Sage/salvia officinalis), розмарин, гераниум, лютива мента, мащерка, нийм, уйнтъргрийн.</p> </td> </tr> <tr> <td width="209"> <p>Нощенки-(cutwarms)</p> </td> <td width="209"> <p>Дъбови листа и кора</p> </td> <td width="209"> <p>Мащерка, Салвия (Sage/Salvia officinalis), розмарин. карамфил, лютива мента, нийм, уйнтергрийн</p> </td> </tr> <tr> <td width="209"> <p>Нематоди, кръгли червеи</p> </td> <td width="209"> <p>Невен</p> </td> <td width="209"> <p>Турта, карамфил, розмарин, нийм</p> </td> </tr> <tr> <td width="209"> <p>Земни бълхи</p> </td> <td width="209"> <p>Лавандула, лютива мента</p> </td> <td width="209"> <p>Лимонена трева, лавандула, лютива мента, мащерка, розмарин, уйнтергрийн, нийм</p> </td> </tr> <tr> <td width="209"> <p>Черни твърдокрили бълхи, кръстоцветна зелева бълха</p> </td> <td width="209"> <p>Лютива мента и бобови</p> </td> <td width="209"> <p>Лимонена трева, лавандула, розмарин, карамфил, мащерка, лютива мента, нийм</p> </td> </tr> <tr> <td width="209"> <p>Мухи</p> </td> <td width="209"> <p>Лютива мента, седефче (ruta graveolens), домати</p> </td> <td width="209"> <p>Карамфил, лимонена трева, лавандула, лютива мента, розмаин, босилек, сладка мента, риган, нийм, ветивер, лимонен евкалипт, гераниум, пачули</p> </td> </tr> <tr> <td width="209"> <p>Гъбни комари сциариди</p> </td> <td width="209"> <p>Див джоджен</p> </td> <td width="209"> <p>Сладка мента, канела, лимонена трева, гераниум, пачули, нийм</p> </td> </tr> <tr> <td width="209"> <p>Зелени мухички</p> </td> <td width="209"> <p>Чесън. Те се привличат от грейпфрут и босилек.</p> </td> <td width="209"> <p>Лавандула, манука, чаено дърво, риган, мащерка, розмарин, лютива &nbsp;мента, нийм</p> </td> </tr> <tr> <td width="209"> <p>Акари</p> </td> <td width="209"> <p>Мента, Храстовиден пелин (Artemisia abrotanium)</p> </td> <td width="209"> <p>Евкалипт, лимонена трева, бергамот, лютива мента, нийм</p> </td> </tr> <tr> <td width="209"> <p>Комари</p> </td> <td width="209"> <p>Див джоджен, храстовиден пелин, розмарин, градински чай, сантолина лавандула, мента, босилек</p> </td> <td width="209"> <p>Босилек, розмарин, лимонен евкалипт, лавандула, риган, мащерка, гераниум, карамфил, пачули, ветивер, лимонена трева, нийм</p> </td> </tr> <tr> <td width="209"> <p>Молци</p> </td> <td width="209"> <p>Розмарин, храстовиден пелин, градински чай (Салвия), сантолина, лавандула, лютива мента, вратига</p> </td> <td width="209"> <p>Кедър, бор, сладка мента, лавандула, див джоджен, лютива мента, ветивер, лимонена трева, нийм</p> </td> </tr> <tr> <td width="209"> <p>Голи охлюви</p> </td> <td width="209"> <p>Чесън, див лук (chives), натрошени черупки от яйца с капки розмарин отгоре</p> </td> <td width="209"> <p>Кедрово дърво, бор,</p> <p>Лютива мента, карамфил, розмарин</p> </td> </tr> <tr> <td width="209"> <p>Охлюви</p> </td> <td width="209"> <p>Чесън, мента, джоджен, Охлювите не обичат много от етеричните масла</p> </td> <td width="209"> <p>Лимонена трева, карамфил, сладка мента, канела, кедър, лютива мента, бор, чесън, пачули</p> </td> </tr> <tr> <td width="209"> <p>Кърлежи</p> </td> <td width="209"> <p>Градински чай (салвия), див джоджен, мента, седефче</p> </td> <td width="209"> <p>Лимонена трева, мащерка, Салвия (Salvia officinalis), розмарин, карамфил, лютива мента, седефче, нийм</p> </td> </tr> <tr> <td width="209"> <p>Бръмбар хоботник</p> </td> <td width="209"> <p>Чесън</p> </td> <td width="209"> <p>Кедър, сандалово дърво, пачули, седефче, нийм</p> </td> </tr> <tr> <td width="209"> <p>Белокрилки</p> </td> <td width="209"> <p>Невен, домати, турта</p> </td> <td width="209"> <p>Турта, лавандула, градински чай, нийм, розмарин, лютива мента, уйнтъргрийн</p> </td> </tr> <tr> <td width="209"> <p>Памуковидна въшка</p> </td> <td width="209"> <p>&nbsp;</p> </td> <td width="209"> <p>Нийм, бор</p> </td> </tr> </tbody> </table> <p>&nbsp;</p> <p>Маслата се изпаряват бързо. Добавете капка кастилски сапун към водата, за да задържите аромата по-дълго. Друг метод е добавянето на чаена лъжичка бяла или зелена глина на литър вода. Така помагаме за по-добрата адхезия и лечение на растението и аромата се задържа по-дълго.</p> <p>Примерна рецепта:</p> <p>Канела&nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; 1 капка</p> <p>Розмарин &nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; 4 капки</p> <p>Карамфил &nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; 2 капки</p> <p>Мащерка &nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; 1 капка</p> <p>Лимонена трева &nbsp; 3 капки</p> <p>Смесете предварително рецептата като умножите броя капки в зависимост от желаното количество. За работа в градината ще ви трябват малки количества етерични масла. Започнете с малка доза.</p> <p>Информацията е представена от книгата на Валиери Анн Уоруоод &bdquo;The Complete book of Essential oils and aromatherapy&rdquo; . Тя представя концепцията за биодинамично земеделие и насоките са деликатни и ефективни.</p> <p>Няколко са маслата, които са ефективни в повечето случаи. За радост те не са скъпи и винаги могат да са ни подръка. Ментата, розмарина, лавандула, мащерка, лимонена трева, карамфил са сред най-ефикасните масла. С тях можете да предпазите градината от листни въшки, мухи, мравки, бръмбари, акари, комари и да защитите дома си от неприятните насекоми.</p> <p>Етеричните масла могат да бъдат използвани не само като репиленти против нашественици, но и да благоприятстват растежа и развитието на нашите култури. Можете да пръскате два пъти седмично, като почивате една седмица след такава серия.</p> <p>Партниращи си растения и етерични масла.</p> <table width="642"> <tbody> <tr> <td width="125"> <p>Растение</p> </td> <td width="167"> <p>Билка</p> </td> <td width="180"> <p>Др. Компаньони</p> </td> <td width="170"> <p>Етерични масла</p> </td> </tr> <tr> <td width="125"> <p>Аспарагус</p> </td> <td width="167"> <p>Магданоз, копър, босилек, черен оман</p> </td> <td width="180"> <p>Домати, моркови</p> </td> <td width="170"> <p>Босилек, копър, магданоз</p> </td> </tr> <tr> <td width="125"> <p>Цвекло</p> </td> <td width="167"> <p>Майорама, градински чай (salvia officinalis)</p> </td> <td width="180"> <p>Лук, зеле, праз, сладка царевица</p> </td> <td width="170"> <p>Майорана, салвия (Sage/Salvia Officinalis)</p> </td> </tr> <tr> <td width="125"> <p>Броколи</p> </td> <td width="167"> <p>Копър, розмарин, градински чай (салвия), мащерка, мента (peppermint), лайка</p> </td> <td width="180"> <p>Зеле, грах, домати, целина, краставица, лук, марули, картофи</p> </td> <td width="170"> <p>Босилек, мащерка, розмарин, лютива мента, салвия (sage/Salvia officinalis)</p> </td> </tr> <tr> <td width="125"> <p>Зеле</p> </td> <td width="167"> <p>Мента, копър, градински чай (салвия), розмарин, мащерка, лайка</p> </td> <td width="180"> <p>Краставици, цвекло, целина, лук, маруля</p> </td> <td width="170"> <p>Лютива мента, салвия (Sage/Salvia officinalis), мащерка, салвия (Clary sage/ Salvia sclarea), лайка, розмарин</p> </td> </tr> <tr> <td width="125"> <p>Моркови</p> </td> <td width="167"> <p>Розмарин, градински чай (салвия), ким</p> </td> <td width="180"> <p>Грах, бобови, праз, марули, лук</p> </td> <td width="170"> <p>Салвия ( Sage/salvia officinalis), розмарин</p> </td> </tr> <tr> <td width="125"> <p>Карфиол</p> </td> <td width="167"> <p>Мащерка, градински чай (салвия), розмарин, ким</p> </td> <td width="180"> <p>Целина, краставица, марули, зелета, цвекло, целина, моркови</p> </td> <td width="170"> <p>Мащерка, Салвия ( salvia officinais), лютива мента, розмарин, лайка</p> </td> </tr> <tr> <td width="125"> <p>Целина</p> </td> <td width="167"> <p>Бял равнец</p> </td> <td width="180"> <p>Зеле, праз, домати, карфиол</p> </td> <td width="170"> <p>Гераниум и бял равнец</p> </td> </tr> <tr> <td width="125"> <p>Краставица</p> </td> <td width="167"> <p>Ким</p> </td> <td width="180"> <p>Грах, зеле и зелеви, сладка царевица, моркови, спанак</p> </td> <td width="170"> <p>Салвия ( sage/ salvia officinalis), бял равнец</p> </td> </tr> <tr> <td width="125"> <p>Патладжан</p> </td> <td width="167"> <p>Мащерка, копър, тарагон</p> </td> <td width="180"> <p>Грах, спанак, репички, боб</p> </td> <td width="170"> <p>Коча трева, мащерка</p> </td> </tr> <tr> <td width="125"> <p>Праз лук</p> </td> <td width="167"> <p>Валериан</p> </td> <td width="180"> <p>Целина, морков</p> </td> <td width="170"> <p>Целина и хизоп</p> </td> </tr> <tr> <td width="125"> <p>Марули</p> </td> <td width="167"> <p>Босилек</p> </td> <td width="180"> <p>Моркови, репички, боб, краставица, цвекло</p> </td> <td width="170"> <p>Семена от морков, тагети, босилек</p> </td> </tr> <tr> <td width="125"> <p>Лук</p> </td> <td width="167"> <p>Лайка, чубрица</p> </td> <td width="180"> <p>Цвекло, домати, зеле, моркови, марули</p> </td> <td width="170"> <p>Лайка, чубрица</p> </td> </tr> <tr> <td width="125"> <p>Грах</p> </td> <td width="167"> <p>Ким</p> </td> <td width="180"> <p>Зелеви, сладка царевица, целина, марули, моркови, броколи, ряпа, краставици</p> </td> <td width="170"> <p>Гераниум, семена на морков, кориандър, чубрица</p> </td> </tr> <tr> <td width="125"> <p>Чушки</p> </td> <td width="167"> <p>Босилек, майорама</p> </td> <td width="180"> <p>Бобови, домати</p> </td> <td width="170"> <p>Босилек, майорама</p> </td> </tr> <tr> <td width="125"> <p>Картофи</p> </td> <td width="167"> <p>Пореч и хрян</p> </td> <td width="180"> <p>Бобови, сладка царевица, грах, зеле</p> </td> <td width="170"> <p>Босилек, Салвия( Sage/ salvia officinalis)</p> </td> </tr> <tr> <td width="125"> <p>Тикви</p> </td> <td width="167"> <p>Пореч, риган</p> </td> <td width="180"> <p>Сладка царевица, бобови, репички, краставици, лук</p> </td> <td width="170"> <p>Риган</p> </td> </tr> <tr> <td width="125"> <p>Ряпа</p> </td> <td width="167"> <p>Магданоз, кервиз (Anthrisum cerefolium)</p> </td> <td width="180"> <p>Моиркови, грах, марули</p> </td> <td width="170"> <p>Семена на магданоз, чубрица</p> </td> </tr> <tr> <td width="125"> <p>Спанак</p> </td> <td width="167"> <p>Пореч, див лук (chives)</p> </td> <td width="180"> <p>Моркови, лук, марули, карфиол</p> </td> <td width="170"> <p>Мащерка, лавандула</p> </td> </tr> <tr> <td width="125"> <p>Сладка царевица</p> </td> <td width="167"> <p>Пореч, градински чай (салвия), копър, лайка</p> </td> <td width="180"> <p>Краставици, грах, картофи, патладжан, тиква</p> </td> <td width="170"> <p>чубрица, турта</p> </td> </tr> <tr> <td width="125"> <p>Сладка царевица</p> </td> <td width="167"> <p>Пореч, чубрица, копър, лайка</p> </td> <td width="180"> <p>Краставици, грах, картофи, патладжан, тикви</p> </td> <td width="170"> <p>Чубрица, турта (tagetes)</p> </td> </tr> <tr> <td width="125"> <p>Домати</p> </td> <td width="167"> <p>Босилек, див лук, магданоз, мента</p> </td> <td width="180"> <p>Аспержи, целина, моркови, лук, патладжан</p> </td> <td width="170"> <p>Босилек, турта</p> </td> </tr> <tr> <td width="125"> <p>Тиквички &ndash; Zucchini</p> </td> <td width="167"> <p>Пореч</p> </td> <td width="180"> <p>Репи, краставици, сладка царевица, бобови</p> </td> <td width="170"> <p>Риган</p> </td> </tr> <tr> <td width="125"> <p>Ягоди</p> </td> <td width="167"> <p>Пореч, коприва, градински чай ( салвия), розмарин, мента, мащерка</p> </td> <td width="180"> <p>Праз, лук, грах, бобови, спанак, марули</p> </td> <td width="170"> <p>Салвия (Sage/Salvia officinalis), розмарин, мащерка</p> </td> </tr> </tbody> </table>

Сравнение на продукти