Римска лайка, 10мл

Римска лайка, 10мл

Regular price
€21.95
Sale price
€21.95
Quantity must be 1 or more

100% ЧИСТО ЕТЕРИЧНО МАСЛО, ДОБИТО ЧРЕЗ ПАРНА ДЕСТИЛАЦИЯ НА ЦВЕТОВЕТЕ ОТ РИМСКА ЛАЙКА ( Anthemis nobilis )

СЪСТАВ/INCI : Anthemis nobilis (Roman Chamomile) essential oil

CAS Number : 84649-86-5

ПРОИЗХОД : България

ОПАКОВКА : ФЛАКОН АМБЪР СТЪКЛО ОТ 10 ml

РИМСКА ЛАЙКА (Roman chamomile, Anthemis nobilis) 10 ml.
100% чисто етерично масло, добито чрез парна дестилация на цветовете от Римска лайка.
Лайкатa е едно от най-старите, най-широко използваните и добре документирани лечебни растения в света и има различни лечебни приложения.
Лайката е от сем. Asteraceae / Compositae.
Етеричното масло от Римска лайка се добива чрез парна дестилация на цветовете от лайка и има сладък, свеж, ябълков и плодов аромат.
Въпреки че се нарича „римска“ лайка, нейната история като известна и широко използвана билка се простира далеч отвъд Древен Рим. Йероглифните записи показват, че лайката се е използвала козметично в продължение на поне 2000 години. Гръцките лекари я предписвали при треска и женски разстройства. И въпреки че Римска лайка не е било официалното наименование на растението по онова време, терминът е даден, след като през 19 век билката е поникнала около Римския Колизей. В исторически план, мацерат и чай от лайка е бил използван за малки деца, заради нежните и успокояващи свойства. За първи път лайкате се е култивирала около 16 век. Римляните използвали лайка за ароматизиране на напитки и тамян, както и за борба с болестите и дълголетието. Лечебните и качества се разпространили в цяла Европа, а британците пренесли растения от лайка в Северна Америка.
Считано за едно от най-древните и многофункционални етерични масла, масло от римска лайка е било използвано за лечение на различни състояния поради антиспазматичните му ефекти поради високото съдържание на естери. Днес често се използва за естествено лечение на проблеми с нервната система, екзема, треска, киселини, подагра, тревожност, безсъние и др.
ОСНОВНИ СВОЙСТВА:
Aнaлгeтично, aнти-cпacтично, aнтиceптичнo, aнтибиoтиĸ, пpoтивoвъзпaлитeлнo, aнти-инфeĸциoзно, aнти-дeпpecaнт, aнти-нeвpaлгично, cпaзмoлитичнo, бaĸтepициднo, ceдaтивнo, тoнизиpaщo, при безсъние и тревожност.
🔽Ползи от етеричното масло от Римска лайка:
-Борба с тревожност и депресия
-Служи като естествен помощник при алергични състояния
-Помага за облекчаване на ПМС
-Намалява симптомите на безсъние
-Укрепва здравето на кожата
-Успокоява стомашно-чревната система
-Осигурява сърдечно-съдова защита
-Може да облекчи артритната болка
-За успокояване на децата /От векове майките използват лайка, за да успокоят плачещите деца, да намалят треската, да премахнат болките в ушите и да успокоят разстроените стомасчета. Често го наричат „по-спокойно дете“ поради способността си да помага на деца с ADHD /хиперактивност/ и е едно от най-нежните етерични масла на планетата, което го прави чудесно за кърмачета и деца.
-За да успокоите децата, дифузирайте маслото от римска лайка у дома или разредете 1-2 капки с базово масло и нанесете сместа локално върху нуждаещата се област (като слепоочията, стомаха, китките, гърба или ходилата) - Д-р Акс В допълнение към тези ползи от етерично масло от Римска лайка, изследвания сочат, че лайката може също да помогне за лечение на хемороиди, да има защитен ефект върху бета-клетките на панкреаса при намаляване на оксидативния стрес, свързан с хипергликемия, облекчава симптомите на вагинит (вагинално възпаление), лекува обикновената настинка и облекчаване на болки в гърлото и дрезгавост....
НАЧИН НА ПРИЛОЖЕНИЕ:
Дифузно - Две до три капки за едно зареждане на аромадифузор.
Локално - Нанася се върху желаната зона разредено с базово масло.
ВНИМАНИЕ: На бременни и кърмещи жени се препоръчва консултация с лекар преди употреба. Да се избягва контакт с очите и лигавиците. При контакт изплакнете добре с вода. Преустановете употребата , ако се появи зачервяване или дразнене. Препоръчва се преди употреба да се направи алергичен тест. Използвайте етеричните масла винаги разредени с базови масла.
СЪХРАНЕНИЕ: Съхранявайте в тъмен затворен флакон на температура между 5°C и 25°C, далеч от източници на светлина и топлина.
Съхранявайте на място недостъпно за деца и домашни любимци!
ВАЖНО: Представената информация е обща и не заменя консултациите със специалист. Не носим отговорност за проведено самолечение.